citroenCitrus limon wordt ook de Citrus limonum en in het Nederlands Citroenboom genoemd.

Oorsprong
De Citroenbomen komen oorspronkelijk uit Zuid-India, het noorden van Birma en China. Citroenen zijn geïmporteerd in Europa, in de buurt van Zuid-Italië in de 1e eeuw na Christus, de tijd van het oude Rome.
De eerste substantiële teelt van Citroenen in Europa begon in Genua in de 15e eeuw.

Terrasplant
De Citroenboom is een ideale terrasplant. Plant de Citroenboom in een ruime terracottapot, aangezien deze van een voedingrijke bodem houdt. Plaats de boom op een warme, zonnige plaats (zuiden), regelmatig water geven en bijmesten. Een Citroenboom in de pot gekweekt blijft veel kleiner dan in de volle grond. Deze kan dan ong. 3 meter hoog worden. Echter, dit is vrijwel alleen mogelijk in een mediterraans klimmat.

Regelmatig snoeien is noodzakelijk om hem in goede vorm te houden en de kracht bij de kern te houden. Vooral ‘s zomers is het belangrijk om regelmatig de nieuwe scheuten te toppen. Zie ook “10 tips voor een gezonde Citroenboom”.

Bloeien en snoeien
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant.
De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Het terugsnoeien van de plant kan eind september of begin oktober en in maart elkaar. Laat eenderde deel van de uitlopers staan, dan blijft de plant mooi vol. Snoeien bevordert de bloei.

Oogst
Je zult vele vruchten oogsten ieder jaar, want de Citrus limon geeft veel Citroenen tijdens de zomer. De voornaamste oogstperiode is gedurende de herfst en winter. Verder worden nog gedurende de rest van het jaar kleinere hoeveelheden geoogst.

Limonaia
In een “Limonaia” (serre, Citroenboomkas), zie ook Limonaia bloeit een Citrrus Limon bijna het gehele jaar door, afgewisseld door vruchtzetting. De Citroenboom kan slecht tegen koude en vocht en daarom worden ze in de winter in een Limonaia opgeslagen. Mocht je er zelf een hebben in de tuin of op het terras dan is het advies om de Citroenboom gedurende de winter naar binnen te halen.

Allimone Citroenkalender
Ik heb veel ervaring met het verzorgen van Citroenbomen in Italië en Nederland. Met de uitgebreide Allimone Citroenkalender heb ik inzichtelijk gemaakt met welke basisbehoeften maandelijks rekening gehouden moet worden.
De Allimone Citroenkalender kun je bestellen voor 7,50 euro door een een reactie te sturen in het blokje onderaan deze post.
Vervolgens stuur ik je een e-mail met instructies, waarna je de digitale Citroenkalender en Quickscan via Wetransfer ontvangt.
Heb je aanvullend advies nodig, schrijf me door een reactie achter te laten en foto’s op te sturen; kan ook per e-mail. Graag zelfs !

Kleur
De citrusvrucht komt ook voor in het rood, dan heet hij de Citrus Limon Rosso of bloedcitroen. De smaak is het hetzelfde als van de gele Citroen.

Wetenswaardigheden
Winterhardheid: zone  10b (+2ºC)
Temperatuur:   +2ºC USDA zone 10b
Standplaats:   Zonnig
Toepassing:   Kuipplant
Herkomst:   Middellandse zeegebied , Zuid-Oost Azië, India
Hoogte:   4 tot 5 meter
Bijzonderheden:  Wintergroen, heerlijk geurende bloesem, eetbare vrucht

Vitamine C
In 1747 deed James Lind experimenten op zeelieden die lijdden aan scheurbuik om Vitamine C aan hun dieet door middel van Citroensap toe te voegen.

Oorsprong van het woord
De oorsprong van het woord Citroen komt mogelijk uit het Midden-Oosten. Eén van de vroegste vermeldingen van “lemon” verschijnt in een Engels douanedocument uit 1420-1421, die put uit de oude Franse limon, vandaar de Italiaanse Limone, van het Arabische laymūn of Limun ليمون, en uit de Perzische Limun لیمو, een algemene term voor de vrucht van deze soort, die congnative is met Sanskriet is निम्ब (nimbu, “lime”).

Sfusato Limone