In de jaren ’70 was deze plant enorm populair: de Citroenplant, die half Nederland voor het slaapkamerraam had staan om de muggen tegen te houden. De plant heeft 8 cm grote bladeren die naar Citroen ruiken. Door de Citroenlucht raken de muggen verward en deze geur zorgt ervoor dat ze het lichaam niet goed meer kunnen waarnemen.
Pelargonium graveolens is een soort Pelargonium. De plant staat ook bekend als Citroenplant of Citroengeranium. Het is een tot 1,3 m hoge struik met diep ingesneden, handvormige, grasgroene bladeren. Alle delen van de plant zijn viltig behaard. De bladeren ruiken naar rozen en Citroen. De witte of roze bloemen groeien met vijf tot tien stuks aan elke bloemstengel. De bloemen hebben een op een veertje lijkende wijnrode tekening op de twee bovenste bloemblaadjes.
De Citroenplant komt van nature voor in Mozambique, Zimbabwe en in Transvaal en de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Hij groeit daar op vochtige plaatsen in de halfschaduw. Hij heeft zeer fijn ingesneden blad. In België en Nederland is het de bekendste soort de welriekende Pelargonium die als zodanig wordt verkocht. Hij kan als kamerplant worden gehouden en vanaf mei ook buiten worden gezet.
De plant en een aantal van zijn cultivars die er sterk op lijken als de P. x citrosmum, zijn de belangrijkste leverancier van “pelargonium-olie”, in de parfumindustrie een vervanging voor de zeer dure rozenolie.
Stekken is mogelijk, neem enkele takken van ong. 15 cm en zet deze in het water en wanneer er wortels aankomen direct in de potgrond zetten.
Eigenschappen
Hoogte – 1 – 100 cm
Winterhard – Neen
Vochtigheid – Normaal
Licht – Zon, halfschaduw
Evergreen – Bladhoudend
Leave A Comment