citroenboomAllimone krijg veel vragen over de verzorging van een Citroenboom. Onderstaande tips en aandachtspunten geven alvast wat inzicht in de verzorging zodat je een gezonde Citroenboom krijgt en geurende Citroenen oogst.

Wil je er een Citroenproject van maken? bestel dan de Allimone Citroenkalender

Heb je aanvullende vragen, dan kun je persoonlijk advies krijgen over jouw Citroenboom.

Ook geeft Allimone workshops Citroenboomverzorging privé en in groepsverband.

Je kunt Allimone benaderen via onderstaande button of via e-mailadres monique@allimone.nl.

  1. De Citroenboom woont het liefst in een Terracottapot en let daarbij op de juiste verhouding boom tot pot, want een te grote pot zorgt ervoor dat de wortels en daarmee het ‘groen’ excessief gaan groeien. Wat de kracht van de vruchten doet afnemen.
  2. In het voorjaar kan de Citroen regelmatig bladeren verliezen. Zolang er nieuwe scheuten groeien, is dit geen probleem. Ook verliest de boom wel eens bloesems en jonge vruchtjes en dat regelt de boom zelf, hij draagt wat hij kan.
  3. In de winter moet de Citroenboom naar binnen in een kas/serre, de Citroen kan niet tegen vorst. Wel op een plaats zetten met veel (zon)licht.
  4. Begiet de Citroenboom afgewisseld met regen- en kalkwater. De Citroen houdt wel van een vochtige kluit, maar deze mag niet nat blijven. Dat kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en de wortels geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen.
  5. In de zomer kan de Citroenboom in de volle zon buiten op het terras of in de tuin staan. Vermijd een tochtige, winderige plaats en zet de boom op een beschutte plaats tegen een muur aan de zuidkant. Het voorkomt en vermindert de aantasting door ongedierte en schimmels.
  6. Geef de Citroenboom de juiste voedingsstoffen gedurende de zomer tot en met de herfst.
  7. Mocht de boom worden aangetast door plagende beestjes dan zie je dat de bladeren gaan verkleuren, omkrullen of aangevreten worden. De boom heeft duidelijk stress en dient direct te worden behandeld.
  8. De prachtige, geurende bloesems worden door de bijen en vlinders bevrucht. Bloemen die niet tijdig worden bevrucht, worden afgestoten door de boom. Mocht je dit willen beperken, maak dan gebruik van handmatige bevruchting van de bloemen. Dan kan door middel van het gebruik van een droge penseel en die over de bloesems strijken.
  9. Koop je een Citroenboom in een pot met klei, spoel de kluit direct schoon in een emmer en pot deze direct over in een terracottapot met nieuwe Mediterrane aarde en andere potgrond.
  10. De Citroenen rijpen in 8/9 maanden en dat merk je wanneer ze loslaten als een tomaat van zijn kroontje. Is de boom ouder dan 4 jaar dan weet je zeker dat je Citroenen zal oogsten.