Voorbereidingstijd ca. 30 minuten
Wachten tot gebruik: circa 1 maand
Benodigdheden
- weckpot (inhoud 1 liter) – met goed sluitende vacuum deksel
- ovenhandschoenen
- Citroenpers
- kan
Ingrediënten
- 10 kleine, onbehandelde Citroenen (zonder waslaagje) / biologische Citroenen
- 200 gr grof zeezout
- 2 verse laurierblaadjes
- 7 zwarte peperkorrels
- 2 kaneelstokjes
Bereiden
Steriliseren
Begin met het steriliseren van een weckpot van 1 liter. Verhit de oven tot 100 graden (gasovenstand 3), haal de rubberen rand van de deksel en zet de pot met deksel en al 20 minuten in de hete oven. Doe de rubberen rand in een kom en schenk er kokend water op. Haal de pot en de deksel met ovenhandschoenen uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je met de Citroenen aan de slag gaat.
Pers het sap van 5 Citroenen in een kan en zet het zolang opzij. Snijd een diep kruis, tot ongeveer drie kwart, in de bovenkant van de overige Citroenen, zodat de partjes aan de onderkant nog net aan elkaar vastzitten. Schep een theelepel zeezout in elke Citroen en druk ze weer stevig in elkaar. Doe ze in de gesteriliseerde pot en doe er de rest van het zout en de laurierblaadjes, peperkorrels en kaneelstokjes bij. Schenk er het Citroensap bij en vul de pot met water. Doe het deksel erop en sluit de pot af. Laat de Citroenen ongeveer 3 à 4 weken op een koele, donkere plaats staan en schud de pot elke dag even om het zout te verdelen.
Na een maand zijn de Citroenen klaar voor gebruik: haal de pitjes eruit, hak het vruchtvlees fijn en roer het bijv. door rijstgerechten, saladedressings, stoofpotten, tajines. Ook lekker bij gebakken vis of een in prosciutto gerolde en gebakken kipfilet.