Citrus Limon of Citrus Limonum, de Citroenboom
Hoe ziet de Citroenboom eruit?
De Citrus Limon is een knoestige, groenblijvende boom met kronkelende takken met stekels en die donkergroene, glanzende, ovaalvormige, leerachtige bladeren draagt. De jonge blaadjes hebben een roodachtige tint die al snel groen wordt. De roomwit-roze bloesems geuren sterk en dat worden de vruchten, die eerst groen gekleurd zijn en vervolgens groeien tot ovale, gele of groene Citroenen. De Citroenboom kan tegelijkertijd bloesems, beginnende vruchten en volgroeide Citroenen dragen en groeit het hele jaar door. In het 4e jaar begint de productie. Je kunt de Citroenen plukken wanneer ze ‘boomrijp’ zijn.
In mijn Allimone Citroenkalender lees je dat het mogelijk is de Citroen of andere citrusvruchten ook in Nederland met ons klimaat een goed thuis te bieden. In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Lees ook 10 tips voor een gezonde Citroenboom
Hoe ziet de Citroen eruit?
De vrucht wordt ong. 10 cm lang en 6 cm dik, is ovaal en heeft aan beide kanten een kleine uitstulping. De schil is middelmatig dik en zit vast aan een dikkige, witte laag bitter ‘merg’ en het buitenste gele laagje van de schil is rijk aan etherische oliën. De kleur van de schil gaat van groen over in knalgeel, Citroengeel in de periode van een jaar.
Het binnenste deel van de vrucht is verdeeld in acht tot tien segmenten, die het vruchtvlees bevatten en het vruchtvlees is lichtgeel, heel sappig en zuur met een verfrissende geur. Er kunnen pitten voorkomen in de vrucht.
De voornaamste oogstperiode is in de herfst en winter. Gedurende de rest van het jaar worden nog kleinere hoeveelheden geoogst.
Hoe zijn ze aan de naam Citrus gekomen?
Citron (Cedercitroen) is één van de drie voorouders van de citrussoorten. Dit is niet de Citroen, Citrus Limon die wij kennen. Echter, daar stamt de huidige Citroen wel vanaf, daarover later meer.
De geschiedenis van de namen citron en cédrat is bekend. Hoewel er religieuze meningsverschillen kunnen bestaan over de geschiedenis en het gebruik van het woord citron, is de etymologie van het woord citron vanuit een puur taalkundig oogpunt vrij eenvoudig.
Deze boom was de Citron, de cederappel of muskuscitroen, toen ook wel genoemd “het fruit van Perzië” of “het fruit van Media”. De Joden wisten al van de Citron voor de jaartelling. Zij noemden het “Het fruit van de mooiste boom”.
In de loop der tijd zijn er verschillende namen gegeven aan de Citroen, zoals in het latijn Citrus Limonum of Lemonium. De Citroen stamt af van de Rutaceae familie (Wijnruitfamilie) en Limonum is afgeleid van het Arabische ‘laymun’ en het Perzische ‘Limun’.
Tegenwoordig hanteren we de naam Citrus Limon, die zich presenteert in de meest voorkomende rassen uit Italië, zoals onder andere: “Femminello, Sfusato d’Amalfi of Zagara Bianca” en nog veel meer benamingen.
Citroenbomen behoren tot de oudste cultuurgewassen ter wereld, ze zijn ong. 6000 oud.
Mozes legde de regels vast voor het gebruik van de ‘kegels’ van cederboom (hadar, wat in het Grieks kedros was). Later werd de ceder vervangen door de enigszins vergelijkbaar gevormde vrucht van een lokale variëteit van de citron, die de Griek kedromelon noemde, de appel van ceder. De Griekse kedros werden cedrus in het Latijn en dit is de vorm van het woord dat veel later de cédrat in het Frans werd, de Zedrat in het Duits en via een andere route de sukade in het Engels. De Griekse cederappel, kedromelon, werd echter het malum citreum van de Romeinen. In de loop van de tijd werd malum (de appel) gedropt en bleef alleen citreum over. De basisvorm van het Latijnse woord citreum is citrus, de citron.
Toch is er stof tot nadenken in die zin dat al deze namen, van het bijbelse hadar tot kedros, cedrus, cédrat, citron en het woord citrus zelf oorspronkelijk de ceder betekenden. In het nabije oosten was het de Ceder van Libanon (Cedrus libani) en in de westelijke delen van de Middellandse Zee de Atlasceder (Cedrus atlantica), genoemd naar het Atlasgebergte van Algerije en Marokko. Zo zou de moderne Latijnse naam van een Indisch zure sinaasappel-type Citrus indica eigenlijk in de Romeinse tijd de kegels hebben aangegeven van een cederras dat in de Himalaya werd gekweekt.
Nog meer verwarring wordt gecreëerd door de verscheidenheid aan namen die in andere talen worden gebruikt.
In het Italiaans is het cedro of cedrato
In het Frans wordt met de citron, de cédrat bedoeld en de citroen is de citron
In het Duits is het zedrat-zitrone of zitronat-zitrone
In het Nederlands is het cedercitroen of sukadecitroen en
In het Spaans cidro of poncil.
Classificatie van Citroen
De 3 echte voorouderlijke soorten van de citrusfamilie zijn de Citron, cedercitroen (Citrus medica), Pomelo, pompelmoes (Citrus maxima/Citrus Grandis) en Mandarijn (Citrus reticulata). Deze taxa (een groep organismen, die door een taxonoom geacht worden een te onderscheiden eenheid te vormen) kruisen vrij, ondanks dat ze heel genetisch verschillend zijn. Ze zijn ontstaan door allopatrische speciatie (soortvorming), geëvolueerd met Citroenen in Noord-Indochina, Pomelo’s in de Maleisische archipel en Mandarijnen in Vietnam, Zuid-China en Japan.
De hybriden dus de kruisingen van deze soorten omvatten bekende citrusvruchten zoals de Citroen (Citrus Limon), Sinaasappels (Citrus Sinensis), grapefruit (Citrus Aurantium), Limoen (Citrus aurantiifolia) en vele andersoortigen.
Citrus Medica’s zijn ook gekruist met andere citrustaxa’s, bijvoorbeeld met de Citrus Micrantha (is een soort wilde citrus uit de Papedagroep (is de gebruikelijke naam voor een groep citrus afkomstig uit tropisch Azië die winterhard en langzaam groeiend is en niet eetbaar fruit produceert), afkomstig uit Zuid-Filippijnen) om de Limoen te produceren. In veel gevallen worden deze gewassen aseksueel voortgeplant en verliezen ze hun karakteristieke eigenschappen als ze worden gekweekt. Sommige van deze hybriden zijn echter onderling en met de originele taxa verweven, waardoor de citrusboom een ingewikkeld netwerk is.
Kumquats kruisen niet van nature met kerntaxa’s vanwege verschillende bloeitijden, maar hybriden (zoals de calamondin) bestaan wel. Australische limoenen zijn inheems in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea, dus ze kruisten van nature niet met de kerntaxa, maar ze zijn gekruist met mandarijnen en calamondins door moderne kwekers. Men heeft doelbewust nieuwe citrusvruchten gekweekt door zaailingen van spontane kruisingen (bv clementines) te verspreiden, mutaties van hybriden te creëren of te selecteren (bv Meyer-citroen) en verschillende soorten te kruisen (bv ‘Australian Sunrise’, vingercitroen en citrus calamondin).
Vanwege het belang in de genealogie van de Citrus-familie werden diverse andere citrusvruchten reeds eerder geclassificeerd als varianten van de citron. Veel van deze hebben nu de status van onafhankelijke soort verworven.
Citroen, Citrus limon, was vroeger Citrus medica var. limonum.
Limoen, Citrus Aurantiifolia, was vroeger Citrus medica var. acida.
De zoete citroen, Citrus limetta, was vroeger Citrus medica var. limetta.
Aangezien sommige van deze eerdere namen nog steeds in boeken te vinden zijn, kan dit ook verwarring veroorzaken.
Botanicus Carolus Linnaeus
Van alle bomen in de sinaasappelfamilie was de Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (Carl von Linné, na zijn veredeling in 1761) het best bekend met de citron, de cedercitroen. Toen hij het binomiale systeem van taxonomie (kansberekening op basis van het aantal keer dat dezelfde namen terugkomen) oprichtte, koos hij Citrus, de Latijnse naam van de Citron, als de geslachtsnaam voor de bomen in de oranje subfamilie die we kennen als de citrusbomen. Vandaar dat er vaak in de benaming met de letter L naar zijn naam wordt verwezen, Citrus Medica L.
Afkomst Citrus Limon, de Citroen die we nu kennen
De Citroen, Latijnse naam Citrus Limon of Citrus Limonum is een kruising van de mannelijke Citrus Medica (Cedercitroen) en de vrouwelijke Citrus Aurantium (Bittersinaasappel).
De Citrus Medica L. (andere benamingen: cedercitroen, sukadecitroen, muskuscitroen, cederappel) is een voorouderlijke soort en de Citrus Aurantium (andere benamingen: zure sinaasappel, bittersinaasappel, pomerans of zure oranje) is een kruising van de Pomelo (Citrus Maxima) en de Mandarijn (Citrus Reticulata).
Meer dan 400 soorten
De Citrus L. (Rutacea familie) heeft een grote hoeveelheid citrussoorten van meer dan 400 (Index Kewensis, 1997) met ontelbare variëteiten en cultivars (een plantenras dat door selectief kweken in de teelt is geproduceerd).
De Index Kewensis (IK) wordt onderhouden door de Royal Botanical Gardens, Kew (Kew Gardens). Het doel is het registreren van alle formele botanische namen van zaadplanten, op het niveau van soort (species) en geslacht (genus). Later begon men ook met het opnemen van namen van families en van taxa onder het niveau van soort. De index werd in 1885 door Charles Darwin begonnen, met regelmatige supplementen op nieuw gepubliceerde namen. Een gedigitaliseerde versie van de IK is geïntegreerd in de IPNI, zodat ze online geraadpleegd kan worden: De lemma’s daarin zijn herkenbaar door de letters “(IK)”.
De herkomst van de Citroen
Er is veel geschreven over de herkomst van de Citroen. De verhalen sluiten niet goed aan op elkaar en het is niet exact bepaald waar de Citron voor het eerst is gevonden. Waar de meeste bronnen het over eens zijn is dat de eerste zaden en stuifmeel zijn gevonden in Mesopotamië, het oude Irak.
4000 v. Chr. dus 6000 jaar oud is de Citrus
De zaden en stuifmeel van de citron zouden zijn gevonden in opgravingen van de stad Nippur in het zuidelijke deel van Babylon (het huidige Irak). Deze ruïnes dateren van 4000 v. Chr. Het is niet bekend of Mesopotamiërs in die tijd zelf de citron cultiveerden of het fruit uit het oosten importeerden, maar de zaadvondsten bewijzen dat zij de citron minstens 6000 jaar geleden al kenden. Andere onderzoeken geven aan dat de eerste stuifmeel van de Citrus Medica is gevonden in Ramat Rahel vlakbij Jerusalem (Israël). Aanvullend bewijs toont dat stuifmeel is gevonden in de buurt van de Punic haven van Tunis, Noord-Afrika. Aangenomen is dat daar de citron werd gecultiveerd.
In ieder geval is men het erover eens dat de eerste citrusvrucht Citrus Limon naar het westen migreerde ong. in de 3e eeuw v. Chr.,
waarschijnlijk via het Noord-Oosten. Deze werden gevonden in Zuid-Italië in de 1e eeuw v. Chr.
Het laatste deel van de Latijnse naam, Citrus Medica, verwijst naar de voormalige staat Media, die rond 700-500 v. Chr. bestond. in het gebied dat later het koninkrijk van Perzië werd. Het was bekend dat de Meden de sukadecitroen cultiveren en vermoedelijk introduceerden ze de vrucht in andere landen in het Nabije Oosten.
Het leger van Alexander de Grote bracht de citron naar het Middellandse Zeegebied in 325 v. Chr. Het is onbekend of het fruit eerst naar Griekenland kwam en zich vervolgens met Joodse kolonisten naar Palestina verspreidde. Andere theorieën zeggen dat delen van het grote leger door het Nabije Oosten zijn gegaan en de citron rechtstreeks naar Palestina hebben gebracht. We weten dat tegen 200 v. Chr. de citron stevig ingeburgerd was in de regio en ook was begonnen zich westwaarts te verspreiden naar Zuid-Italië. Muurschilderingen die zijn ontdekt in Pompeii vertellen ons dat tegen het jaar 79 na Chr. de citron zich had verspreid in het gebied rond Napels.
Documenten geven aan dat de citron in het jaar 301 na Christus in Rome een basisproduct was, een commercieel voedingsmiddel. Tijdens de 4e eeuw na Chr. was de teelt van citrusvruchten met succes geïntroduceerd in Sardinië en Sicilië en het continentale Italië ten zuiden van Napels. Tijdens de hoogtijdagen van de VOC, in de 17e en 18e eeuw, kwam de handel met Azië goed op gang en werden de Citrussoorten naar Europa gebracht. De oudste Citroenboom is in de 14e eeuw in Versailles geplant en staat daar nog steeds.
Gedurende de 15e tot en met de 17e eeuw werd Toscane bestuurd door de familie De Medici. Lorenzo (“The Magnificent”) was de meest invloedrijke van de Renaissance adel. Gedurende deze periode was Florence the culturele hoofdstad van Europa. De tuinen van de aristocrate villa’s werden verrijkt met botanische collecties en de citrusbomen kregen een zeer speciale plek in deze tuinen. Omdat het klimaat in de winter van Toscane te koud was voor deze exotische planten, lieten de hoveniers ze groeien in terracotta potten en om ze te beschermen lieten ze ze overwinteren in kassen, de zogenaamde Limonaie.
Limonaia
In een oranjerie, in het Italiaans “Limonaia” (Citroenboomkas), ook wel genoemd Aranciera (italiaans voor orangerie) (zie ook deze website Limonaia) bloeit een Citrus Limon en andere citrussoorten het gehele jaar door. De Citroenboom kan slecht tegen kou en vocht en daarom worden ze in de winter in een kas of serre opgeslagen. Dit gebeurt veelal in het Noorden van Italië. In Nederland dient dit ook te gebeuren. Mocht je een Citroenboom hebben in de tuin of op het terras dan is het advies om de Citroenboom gedurende de winter naar binnen te halen in een kas, serre of aanbouw aan je huis.
Wetenswaardigheden
Winterhardheid: zone 10b (+5ºC)
Temperatuur: +5ºC
Standplaats: zonnig, windvrij
Toepassing: kuipplant
Herkomst: Middellandse zeegebied , Zuid-Oost Azië, India
Hoogte: 4 tot 6 meter hoog en 4 meter breed in de grond, 2 tot 3 meter in een kuip
Bijzonderheden: wintergroen, heerlijk geurende bloesem, eetbare vruchten 3/4 keer per jaar, overwinteren in Limonaia/Citroenboomkas en kunnen honderden jaren oud worden.
Bronnen:
Hortscience 52(6):814–822. 2017. doi: 10.21273/HORTSCI11023-16.
AGRUMED: Archaeology and history of citrus fruit in the Mediterranean: acclimatization, diversifications, uses (Véronique Zech-Matterne, Girolamo Fiorentino, eds.). Website: books.openedition.org/pcjb/2173
Citrus: The Genus Citrus, article 27 Citrus Species, page 86 etc. (edited by Giovanni Dugo and Angelo Di Giacomo)
Wikipedia: index Kewensis, 1997
Classificatie van citrusvruchten – David Mabberley, citruspages.free.fr/classification.html
Citruspages.free.fr/citrons.html
The Land Where Lemons Grow, Helena Attlee
Nel Segno del Linone, Una testimonianza sincera di Luigi Aceto
Gli agrumi ornamentali, Oscar Tintori
Storie di agrumi e paesaggi, i pomi citrini dello Sperone d’Italia, Nello Biscotti, 2016
Geachte heer,mevrouw, ik heb een citroen boompje 8jr geleden gekocht in Italië. Na 2 jr is hij al zijn blad verloren. Na hem vertroeteld te hebben staat hij nu al vele jaren mooi in blad. Ook een keer doelwit gehad maar dat is verleden tijd. Nog steeds ziet hij er mooi uit, alleen hij bloeit niet. Hij staat in de tuin, op het zuiden, ik geef hem mest, sporen en elementen. Maar niets!! Kunt u mij helpen?
Dag mevrouw Geldof,
Dat is prachtig dat u al 8 jaar een Italiaanse Citroenboom heeft! Heeft deze ooit Citroenen gegeven? Waar het exact aan ligt, is uiteraard op afstand niet te beoordelen. U heeft al vele maatregelen getroffen. Wellicht geven onderstaande tips en aandachtspunten u inzichten voor een goede behandeling voor een gezonde Citroenboom.
1 In de winter moet de boom naar binnen, de Citrus kan niet tegen vorst. Wel op een plaats met veel licht. 1 keer per maand matig water geven.
2 Hoe groter de pot des te groter wordt de struik, qua hoogte en breedte.
3 Begiet de Citrus met regenwater dat is minder kalkrijk. In de zomer matig begieten, de Citrus houdt van een vochtige kluit.
4 In het voorjaar verliest de Citrus regelmatig bladeren. Mocht de boom worden aangetast door een virus, dit uit zich in een geelverkleuring met een mozaïekvormig patroon. In zo’n geval is het beter de struik te vervangen.
5 Vloeibare kamerplantenmest toedienen 1 keer per maand gesturende de zomer tot midden herfst.
6 In de zomer kan de Citrus in de volle zon buiten worden gehouden. Vermijd een tochtige, winderige plaats bv. een beschutte plaats tegen een warme muur. Het voorkomt of vermindert ook aantastingen door bv fruitvlieg, mineerkevers en schildluis.
7 Bloemen die niet tijdig worden bevrucht, worden gewoonweg afgestoten door de boom. Mocht je dit willen beperken, maak dan gebruik van handmatige bevruchting van de bloemen. Dan kan door middel van een penseel. Nog beter is om de citroenboom gewoon buiten te plaatsen, enigszins beschut tegen de overvloedige regens. De hommels danwel bijen kunnen dan zorgen voor de bevruchting.
In uw geval zou ik nog een jaar afwachten, aangezien er nu geen bloemen aanzitten. En checken of u volgens bovenstaande tips heeft gehandeld. Heb ik uw vraag hiermee voldoende geantwoord?
Succes met uw Citrus !
Hoi,
Ik vorig jaar ook een citroenboompje meegenomen uit Italië (Amalfi).
Toen ik hem daar kocht zaten er een paar citroenen aan.
Afgelopen winter heb ik hem laten overwinteren in huis.
Hij verloor bij mij ook al zijn bladeren en was helemaal kaal.
Toen de temperaturen weer wat omhoog gingen heb ik hem naar buiten gedaan en langzamerhand kwamen er allemaal uitlopers aan wat nu de bladeren zijn geworden en hij heeft bloesem die heerlijk zoet ruiken.
Hij staat bij mij in een pot van ongeveer 25 cm doorsnede in de volle klei. Af en toe een beetje regenwater uit de ton.
Toen ik hem kocht in Amalfi heb ik gevraagd bij wat voor minimum temperatuur hij naar binnen moest en ze zeiden 5 graden.
Eigenlijk doet hij het wel goed en ben er zeer blij mee.
Ik gaat hem wel in een groter pot zetten zodat hij wat meer kan gaan uitdijen.
Dag Manfred,
Wat fantastisch om te lezen ! Hopelijk groeien er mooie Citroenen aan de boom en dan kies je een heerlijk recept uit mijn recepten lijst.
Denk eraan om af en toe in de zomermaanden wat vloeibare kamerplantenmest toe te voegen.
Laat me weten hoe het gaat en stuur me als je wilt een foto van de boom !
Dank en veel succes,
Ciao
Vriendelijk bedankt voor uw antwoord. Ik ga nog verder met experimenteren. Ik houd vol en hoop,er een vrucht aan te krijgen.
Vr Gr Els
Goedenavond,
Hoe gezond is de honing van citroenbomen? Ik bedoel , welke gezonde stoffen, vitaminen, mineralen hebben de bijen uit de citroenbloesem verwerkt in de honing?
Bedankt voor een antwoord.
Groet B.
Beste B.,
Ik begrijp uw vraag, echter ik kan hier helaas geen antwoord op geven.
Ik heb uw vraag doorgestuurd aan Melvita, zodat zij u verder kunnen helpen.
Ik vertrouw u hiermee akkoord.
Overigens ga ik ervan uit dat de honing u wel smaakt ?
Met vriendelijke groet,
Monique
Beste Monique,
Leuk en attent dat je zo uitgebreid op al je lezerspost in gaat. Even voorop gesteld dat ik in Nederland ben en alhier in dit doorgaans toch kille kikkerlandje een klein citroenboompje koester.
Het is eigenlijk nog wat kortdag om je met vragen te gaan bestoken. Neemt niet weg dat ik er toch wel een heb. Die luidt als volgt:
Als plantenmest hanteer ik van Ecostyle die soort welke je tevens voor de Citrus- en de Olijfboompjes hanteert. Wat vind jij van die keuze? of, hanteer jij misschien wel een ander spulletje.
Ik heb mijn boompje nu twee weken. Via de post bij een tuincentrum gekocht. Na ontvangst prompt in een grote stenen pot gezet, de kluit eerst schoongespoeld en toen omringd met fikusgrond en uiteraard die ook goed nat gemaakt ( + een beetje van die eerdergenoemde mest erbij ). Aanvankelijk drie dagen uit de zon gehouden maar wel omhuld door een heerlijke zomertemperatuur. Het boompje werd bij mij per post in een pas gesnoeide staat, zeg maar gekortwiekt, afgeleverd. Dacht aanvankelijk ‘Ó-jee, dat wordt helemaal niks’. Maar wat schetst nu mijn verbazing, zeg… Nu na twee weken, loopt die aan alle kanten uit en is die gaan bloeien!!
Ben benieuwd wat jij hier nu van vindt.
Alvast dank voor je reply,
Vriendelijke tuingroet, Jacob
Beste Jacob,
Dank voor je zeer hartelijke en enthousiaste bericht over jouw Citroenboom die staat te ontluiken. Ik vind het geweldig om te horen dat je deze boom zo goed verzorgd en daar gaat het om. Het is niet een eik in het wild, maar de Citroen heeft aandacht en verzorging nodig en de juiste toepassing zoals je al hebt kunnen lezen. Dat luistert erg nauw. Wat de voeding betreft heb je een goede keuze gemaakt. En ik zou natuurlijk graag een foto ontvangen ! en houd me op de hoogte. Lees overigens goed de 10 tips door.
Ciao en succes met de Citroen!
Monique
Beste Monique, via google ben ik op jouw website en Facebookpagina terecht gekomen. Wat een heerlijke pagina’s! Ik ben zelf gek op citroenen en we hebben sinds vorig jaar een eigen boompje. Hij is prachtig, ik heb er echter nog wel een vraag over waar jij mij wellicht bij kan helpen. We hadden wat moeite met het vinden van een geschikte plek tijdens de winter waardoor hij veel blad heeft verloren. (Voor komende winter heb ik al veel tips gevonden op de pagina’s) Gelukkig is hij nu weer helemaal groen met veel nieuwe uitlopers. Alleen, hij heeft bladluis, schild of dopluis én wolluis. Iets vind hij dus niet fijn, maar ik ben er nog niet achter wat. Wellicht dat jij hier ideeën over hebt? Ik heb de 10 tips voor een gezonde citroenboom gelezen maar ben er nog niet uit. Hij staat bij het raam (binnen, we hebben helaas geen buitenruimte) en een groot deel van de dag staat hij daar in de zon. Ik heb hem al iets verplaatst zodat hij minder in de wind van het open raam staat en heb verder allerlei huis tuin en keuken trucjes geprobeerd (de luizen aanstippen met olijfolie, besproeien met water, knoflook in de aarde). Heb jij nog tips of adviezen om onze citroenboom het wat meer naar de zin te maken? Ik hoor het heel graag! Hartelijke groet, Rooz
Hallo Rooz,
Ik dacht dat ik jou al een antwoord had gestuurd, echter die is niet aangekomen. Lees ik nu. Hopelijk is de boom inmiddels genezen en heb je onderstaand advies over de luis niet meer nodig. Wellicht wel over de overwintering, want de boom moet nu al naar binnen.
De Citroen kan worden aangetast door een virus. Dit uit zich in een geelverkleuring met een mozaïekvormig patroon. In zo’n geval is het beter de struik te vervangen. Geelverkleuring van het blad is meestal een gevolg van een te kalkrijke grond of het begieten met te hard (kalkrijk) leidingwater. Begieten met een ijzeroplossing zorgt dan weer voor groen blad.
Schildluis kan worden bestreden met AA Decis Fleur, Provado-insectenpin of Baythriod-plantenspray.
Bladluis en fruitvlieg worden verdelgd met bv. Bayer anti-bladluis.
Roetdauw is een een gevolg van bladluis. De bestrijding in eerste instantie te richten op bladluis. Hierna de bladeren afnemen met veel water.
3 manieren voor overwintering
De boom laten overwinteren in de serre van een kwekerij of thuis in een kleine serre.
De boom laten overwinteren op een lichte plek bij een temperatuur tussen de 5/10 °C; de ruimte regelmatig ventileren en afschermen als er warm zonlicht in de kamer valt
De boom laten overwinteren op een heel lichte plek bij een temperatuur rond de 16/18 à 20 °C.
Vaak treedt er ook bladverlies op, omdat bomen te nat zijn en omdat er een groot temperatuurverschil is tussen de wortels en de bladeren. Vaak wordt de oorzaak hiervan niet opgemerkt: in de verwarmde kamer komt het grootste deel van de boom op kamertemperatuur, ong. 21 °C. Maar de boom staat op een vloer met een temperatuur van slechts 16/18 graden. De koudere wortels werken langzamer dan de warme bladeren, hetgeen tot stress bij de boom en bladverlies leidt. Oplossing: houd de boom van de koude vloer af door deze op een plank of in een pot met wieltjes te zetten met voldoende ventilatie onderdoor, zodat de boom geïsoleerd is ten opzichte van de koude vloer.
De tegengestelde situatie: mogelijk staat de boom op het luchtrooster van een verwarmingssysteem zodat de wortels 20/28 graden worden en de kruin van de boom slechts 18/22 graden. Er gebeurt hier weer zoiets: de boom krijgt stress, omdat de wortels nu actiever zijn dan de bladeren, met als resultaat eveneens bladverlies.
Succes en ik hoor graag van je.
Groet,
Monique
Beste Monique,
Vorig jaar heb ik uit een citroen van Marokko, de citroenpitten geplant.
Inmiddels zijn ze al best groot geworden ik denk rond de 80 cm.
Nu vroeg ik me af wanneer er citroenen aan groeien?
Hoe lang duurt dat meestal? Ik weet dat niet elke plant citroenen krijgt, maar als je het gemiddelde ervan neemt
hoe lang zou dat dan duren?
Ik heb 6 mooie planten uit de citroen kunnen krijgen.
Misschien dat je nog een aantal tips voor me hebt?
Ik hoor het heel graag!
Groetjes, Soukaina
Dag Soukaina,
Wat ontzettend leuk om te horen dat het je is gelukt om vanuit pitjes van een Citroen al een echte boom te krijgen. Dit is wat ik heb gevonden over het zelf kweken van Citroenen. Het is dus onvoorspelbaar, maar je hebt ze nu toch, dus vertrouwen hebben dat het gaat lukken en de boompjes goed verzorgen. Kan dus wel nog even duren.
Net als bij alle zaailingen is het nageslacht anders dan de moederplant, omdat de pitten ook genetisch materiaal van de ‘vader’ bevatten. Daarom is enten de enige manier om citroensoorten in stand te houden. Hiertoe worden takken van het gewenste type geënt op ‘worteldonors’ die het voetstuk vormen voor de ent.
Hoewel het planten van citruspitten vaak lukt, dragen de resulterende bomen pas jaren later vrucht en is de hoeveelheid en kwaliteit van het fruit onzeker, omdat niemand vooraf de precieze genencombinatie van de zaailingen heeft onderzocht en geanalyseerd. Toch kunnen citruszaailingen interessant genoeg soms rasecht fruit produceren na het zaaien van een pit. Het is de moeite waard om het te proberen.
Het is heel leuk om mee te maken hoe de kiemblaadjes van de citroen zich een weg omhoog naar het daglicht banen door de potgrond. En over licht gesproken: citruspitten moeten eind februari of begin maart worden gezaaid, als de lichtsterkte en de middagtemperatuur weer beginnen te stijgen. Het moet zonnig en warm weer zijn, met een constante kiemtemperatuur rond de 21-25 °C. De zaailingen moeten op een heel lichte plek staan.
Lees voor het overige mijn andere blog over de citroenboom en de overige reacties.
Het is sowieso leuk om dit te doen en ik hoop voor je dat je veel citroenen krijgt ! Succes !
Groet,
Monique
Beste Monique,
Wat een leuke website
Sinds kort zijn wij in het bezit van een prachtige citroenboom. Er zitten momenteel ontzettend veel bloemen en knoppen aan. Ben benieuwd hoe hij het verder doet de komende tijd nu het weer is omgeslagen.
Nu heb ik een paar vragen. Welke vloeibare plantenvoeding kan ik de boom het beste geven en hoe vaak? Ik heb hem de afgelopen tijd wel kraanwater gegeven (regenwater was niet voorhanden). Voorgeschreven is 500ml per week echter tijdens de hele droge periode gingen de bladeren af en toe echt hangen en heb ik toch wat meer water gegeven.
De boom staat bij ons in een grote terracotta pot op het terras. Kan ik een plastic kas aanschaffen voor de winter en deze om de boom zetten gedurende deze periode? Moet de pot dan van grond af staan? Zo ja wanneer plaats ik de kas (in welke maand) en hoe vaak geef ik hem dan water? Moet de plant in de kas luchten of moet de kas geheel afgesloten zijn? Wanneer kan ik de kas weer weghalen (welke maand?). Wanneer een kas geen optie is, wat is dan goed om te doen? kan ik een net om de boom plaatsen wanneer vogels geneigd zijn aan de kleine vruchtjes te komen? Heb je nog meer adviezen?
Excuses voor de vele vragen maar ik kon nergens duidelijke antwoorden vinden
Vriendelijke groet,
Beste Soukaina,
Wij hebben een citroenboom gekocht en stond niet in de klei. Dus hebben hem gewoon in terrapota pot gezet. Had bladluis maar is nu weg. Hij staat beschut in warme zonnige plek. Alleen nu verliest hij als zijn blad. En heb even geen idee wat ik kan doen. Heeft u nog tips advies?
Mvg
Cindy Strik
Excuus voor de naam moest Monique staan hihi sorry
Beste Monique,
Leuke website met goede informatie!
De citroenboom op ons vakantieverblijf in Spanje heeft behoorlijk wat stekels. Is dit om de boom te beschermen tegen natuurlijke vijanden? En zo ja, wie zijn die vijanden?
Met vriendelijke groet,
Hans Mast